Meditáljuk egészségessé beleinket

A meditáció és a jóga együttes alkalmazásán alapuló terápia enyhítheti az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteit.

A vizsgálatba 75, ezzel az emésztési zavarral élő nőt vontak be a kutatók, akik úgy találták, hogy a három hónapon át tartó "nemtörődömségi tréning" nagyobb mértékben javította állapotukat, mint amennyire a támogatói csoportba járó nők tünetei javultak. A megállapítás arra utal, hogy a technika alkalmas lehet az IBS terápiájára.

"Ezeknek a készségeknek a megtanulása ráadásul teljesen biztonságos, és a páciensek saját maguk alkalmazhatják akkor és ott, amikor és ahol nekik megfelel" – mondta el Delia Chiaramonte, a Marylandi Egyetem kutatója.

shutterstock_603692712

Az irritábilis bél szindróma oka nem ismert, ám a szorongás és a hibás megküzdési stratégiák hozzájárulnak kialakulásához vagy súlyosbodásához. A betegség puffadást, hasi fájdalmakat, vizes székletet vagy szorulást okoz.

A tréning alatt meditációs gyakorlatokat és gyengéd jóga testtartásokat tanítottak az érintetteknek. Megtanulták azt is, miként érzékelhetik jobban testük egyes részeit, például izmaik állapotát úgy, hogy figyelmüket az adott részre irányítják. A tanulmány az American Journal of Gastroenterology című szakfolyóiratban jelent meg.

Forrás: